به گزارش راهبرد معاصر ، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بامداد پنجشنبه (به وقت تهران) سه قطعنامه کنگره این کشور را که خواستار جلوگیری از فروش «اضطراری» سلاح به عربستان سعودی و امارات متحده عربی بودند وتو کرد.
پایگاه خبری «هیل»، نزدیک به کنگره آمریکا گزارش داده به نظر نمیرسد نهاد قانونگذار آمریکا از حمایت دو سوم اعضا برای شکستن وتوی ترامپ برخوردار باشد.
مجلس سنای آمریکا ۳۰ خرداد (۲۰ ژوئن) طرحی را که خواستار لغو برنامه «دونالد ترامپ» برای استفاده از اختیارات ویژه جهت فروش سلاح به عربستان سعودی است به تصویب رسانده بود.
دولت دونالد ترامپ پیش از این با اعلام وضعیت اضطراری در قبال ایران سوم خردادماه سال جاری کمیتههای کنگره را از قصد خود برای فروش بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، امارات و اردن مطلع کرد.
رئیسجمهور آمریکا در صورت اعلام وضعیت اضطرار ملی میتواند مفاد مندرج در قوانین کنترل تسلیحاتی را نادیده گرفته و بدون مجوز کنگره سلاح بفروشد. تصمیم ترامپ برای دور زدن کنگره جهت فروش سلاح به عربستان سعودی با واکنش نمایندههای هر دو حزب کنگره رو به رو شد.
گروهی متشکل از دو حزب آمریکا به رهبری «رابرت منندز» و «لیندسی گراهام» ۲۲ قطعنامه در مخالفت با فروش این تسلیحات به کشورهای عربی معرفی کردند. هر کدام از این قطعنامهها برای ابطال یکی از قراردادهایی است که دولت آمریکا برای فروش سلاح به عربستان سعودی بر اساس اعلام وضعیت اضطراری صادر کرده است. نمایندگان مجلس سنا بعد از چندین هفته مذاکره، موافقت کردند تنها سه رأیگیری برای تصویب تمامی این قطعنامهها برگزار کنند.
بر اساس یکی از قوانین کنگره آمریکا، قانونگذاران میتوانند برای مخالفت با یک رویه جدید در دولت این کشور، از اختیار صدور «قطعنامه مخالفت» استفاده کنند. این نوع قطعنامه دولت را از اجرای رویه مورد مخالفت کنگره منع میکند و رئیسجمهور تنها در صورتی میتواند با آن مقابله کند که تعداد آرای مثبت به آن کمتر از دو سوم تعداد نمایندگان باشد.
ترامپ بارها از معامله فروش تسلیحات به عربستان سعودی حمایت کرده است. او روز ۲۸ فروردینماه مصوبهای از کنگره آمریکا که خواستار قطع حمایت نظامی این کشور از ائتلاف تحت رهبری سعودی در جنگ علیه یمن بود را وتو کرد.
قرارداد جدید ۸.۱ میلیارد دلاری آمریکا و عربستانسعودی شامل ۱۲۰ هزار موشک هدایتشونده، پشتیبانی برای جنگندههای اف-۱۵ سعودی، تعدادی خمپارهانداز، موشکهای ضد تانک و مسلسلهای کالیبر ۵۰ است.
آمریکا از زمان آغاز جنگ علیه یمن با ارائه کمکهای اطلاعاتی و فروش تسلیحات به عربستان سعودی و امارات از ائتلاف متجاوز به یمن حمایت کرده است.
حملات ائتلاف سعودی در یمن به نابودی زیرساختهای یمن و شیوع فقر، بیکاری و گسترش بیماریهای واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است.
منابع مختلف آمار کشتهها در این جنگ را دهها هزار نفر برآورد میکنند. سازمانهای بشردوستانه گفتهاند از زمان آغاز جنگ دستکم ۸۵۰۰۰ کودک از گرسنگی جان باختهاند و حدود ۱۴ میلیون نفر در معرض خطر قحطی قرار دارند.
منبع:فارس